Brand building er et udtryk som mange reklamebureauer, marketingkonsulenter og marketingafdelinger kaster rundt med i deres dagligdag. Hvornår var sidste gang, du hørte nogen omtale dét på en mere håndgribelig måde. Hvad betyder det i virkeligheden?
Lad os starte med at definere, hvad et ”brand” er. Dit brand er den måde folk opfatter dine produkter, ydelser eller virksomhed som helhed. Dit brand skabes gennem brugen af billeder, budskaber m.m., målet er at få forbrugeren til at tale, tænke og skabe en følelse til din virksomhed. Medierne du bruger til at dele ovenstående er sociale medier, klassiske medier såsom aviser, billboards og ikke mindst personlige anbefalinger fra ambassadører eller eksisterende kunder => Dette er det, man kalder Brand building. Reputation Management bør være en del af denne brand building, da det hænger sammen med at skabe et positivt indtryk af din virksomhed.
Det hænger med andre ord så tæt sammen at gør man det ene skal man også gøre det andet samtidig. Nedenfor vil jeg komme ind på hvordan Reputation Management og Brand building kan dele det samme mål.
1) Det handler om kommunikation. Dårlig brand building handler om kampagner. God brand building handler om at skabe en relation med dine kunder, og det gælder det samme for reputation management (Omdømmestyring eller omdømmeledelse). De mest succesrige brands opbygger et simpelt og vedholdent image over mange år. De skifter ikke bare fordi der kommer en ny dille eller mode. Det samme gælder for reputation management. Du bliver nød til at arbejde grundigt, være vedholden og negativ information vil kunne dukke op i søgeresultaterne eller på de sociale medier. Hvis du er vedholden med din reputation management, så vil du være i stand til at kommunikere et positivt budskab hver gang potentielle kunder søger efter dit brand online.
2) Fortæl en historie. Gode brands har gode historier bag sig. Jeg taler ikke om historien bag grundlæggelsen, men en historie som skaber en følelse i forbrugeren, hver gang de tænker på dit brand. Når du eksempelvis tænker på Nike, tænker du på at vinde eller komme i mål. At vinde er en historie. Det samme skal gælde når du arbejder med reputation management. Når du optimerer dit firmanavn i søgeresulaterne, så bør du have i tankerne, at du ikke bør fylde første side kun med information om, hvor fantastisk dit brand er, det vil virke unaturlig for at skabe tillid og tryghed. Derfor bør du kombinere det med know-how, salgssider, pressemeddelser, videoer, social media profiler m.m. alt sammen noget som kan skabe en sammenhæng og relation til historien.
3) Du bør være vedholden og konsekvent – Virksomheder som ikke er succesrige skifter brand hvert kvartal. Dette forvirrer forbrugeren som ikke ved, hvad de skal tænke og har svært ved at relaterer sig til brandet. Derimod er succesrige virksomheder konsekvente, og de har opbygget deres brand over lang tid. Hvis vi kigger på Nike igen, hvor lang tid har deres slogan været ”Just Do It”? Sikkert så lang tid du kan huske. Det er denne form for vedholdenhed du ligeledes skal opbygge gennem din reputation management strategi. Igen husk at den positive og neutrale information som du fylder søgeresultatsiden med at denne relateres til den måde du vil have dit brand opfattes også selvom de ikke har klikket sig ind på din webside endnu.
Reputation management opbygger dit brand. Når kunder søger på dit brand online, vil de danne sig meninger og holdninger til din virksomhed i forhold til hvad de ser i søgemaskinerne. Husk det er den opfattelse brugeren har af din virksomhed som skaber dit brand og ikke nødvendigvis din marketing indsats. Så kom i gang med at udvikl en reputation management strategi som kobler dig op på dine kunder. Hvis du ikke definerer dit omdømme så vil en anden gøre det.
Få hjælp til at opbygge en strategi for dit omdømme? Udfyld formularen til højre!